VVD weer in opmars in peiling De Hond

Image

 

Image

17/06/12, 11:00  − bron: ANP

© ANP. Demissionair minister-president Mark Rutte in gesprek met leerlingen tijdens zijn bezoek aan de Giovanni van Bronckhorst Academy, 13 juni.

 

De VVD stijgt weer in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van premier Mark Rutte zou nu op 28 zetels kunnen rekenen, twee meer dan vorige week.

De SP zou als er nu verkiezingen waren de grootste partij zijn met 31 zetels. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken bij de verkiezingen van 2010, toen ze er 15 haalde. Vorige week stond de partij nog op 32 zetels in de peiling van De Hond.

De peiling vertoont verder geen grote verschillen met vorige week. De PvdA stijgt een zetel naar 20 (10 minder dan bij de vorige verkiezingen), de PVV daalt er 1 naar 23 (1 minder dan in 2010) en het CDA komt op 12 zetels uit (1 minder dan vorige week, 9 minder dan bij de vorige verkiezingen).

De andere partijen blijven gelijk. D66 komt uit op 16 zetels (6 meer dan in 2010), GroenLinks op 6 (min 4), de ChristenUnie op 6 (hetzelfde als in 2010), de SGP en de Partij voor de Dieren elk op 3 (in beide gevallen plus 1) en overige partijen op 2.

De Hond heeft ook gekeken naar het opleidingsniveau van de kiezers. Van degenen met een lage opleiding stemt bijna de helft op SP of PVV. Kiezers met een hoge opleiding stemmen veel vaker op VVD, D66 of GroenLinks. Van alle kiezers met een hoge opleiding stemt 60 procent op een van de vijf partijen van het Lenteakkoord (VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie). Bij laagopgeleiden is dat 31 procent.

Het verschil in stemgedrag tussen hoog- en laagopgeleid kan invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen in september. Een lage opkomst is gunstig voor VVD, D66 en GroenLinks en ongunstig voor SP en PVV. Hoogopgeleiden komen traditioneel beter op dan kiezers met een lage opleiding.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s